Programlehetőségek

Szombathely Magyarország nyugati határának közelében fekszik, ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombos-hegyes tájai váltják fel. Vas megye megyeszékhelye, az ország egyik legrégibb városa, melyet a nyugat királynőjének is neveznek. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a város látnivalóiból, a helyi programlehetőségekből.

Csónakázó tó

A város zöldövezetének egyik gyöngyszeme a Csónakázó- és horgásztó. 1961-ben kezdték el kialakítani az egykori agyagbányászat helyszínén, az Arany-patak táplálásával. Később fákat telepítettek a tó környékére, majd a folyamatos gondozásnak köszönhetően mára Szombathely egyik legszebb, legkellemesebb részévé vált. Kikövezett sétányon körbejárható az egész tó, melynek kerülete közel 1500 méter. Látványos és üde színfoltja a tó közepén gyalogos hidakkal megközelíthető sziget. A tónál vízi járművek, csónakok, vízibiciklik, bérlésére is lehetőség van. A horgásztó pedig kiváló horgászási lehetőséget biztosít - ahol süllőt, csukát, amurt, harcsát, kárászt és keszegféléket is lehet fogni.

Tófürdő és Műjégpálya

Közvetlenül a Csónakázó tó mellett, 5,4 hektárnyi területen terül el a város szabadtéri fürdője, a Tófürdő. Az öt medence mellett még négy óriáscsúszda biztosít izgalmas szórakozási lehetőséget. A medencék közül a 800 négyzetméteres, különböző élményelemekkel felszerelt Kalandmedence a legkedveltebb. A kisebbeket több különböző vízmélységgel rendelkező gyermekmedence, gyerekcsúszda várja. A helyszínen a műjégpálya november közepétől február végéig üzemel.

Fedett Uszoda és Termálfürdő

A fedett uszoda egész évben, a termálfürdő a nyári szezonban várja a vendégeket. Az uszodában feszített víztükrű, 50 méteres, nyolc sávos, kiváló minőségű úszómedence, tanmedence, lazítómedence, valamint női és férfi szauna vehető igénybe. A termálfürdő parkosított környezetben, különféle vízi élményelemekkel várja a fürdőzőket. A medencék felett lévő korszerű, UV-szűrős tetőszerkezet védi a vendégeket a nap káros sugaraitól.

Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ

Az 1860-as években Saághy Mihály kezdte meg az arborétum kiépítését, mely ma az ország leggazdagabb fásszárú gyűjteményével rendelkezik, közöttük jó néhány igazi ritkasággal. Az arborétumban csodálatos juharfák, tölgyfák és jegenyefenyők árnyékában sétálhatunk, hatalmas mocsárciprusokban gyönyörködhetünk, de rendkívül gazdag cserjegyűjteménye is van, valamint a 27 hektáros területen számos szemet gyönyörködtető lágyszárú virág is nyílik. Szépen rendezett rózsakertjében több mint félezer fajtát számláló rózsagyűjtemény látható, az egyik leglátványosabb része pedig májusban a Gyöngyös-patak környéke, ahol ilyenkor virágoznak a Rododendronok.

Smidt Múzeum

A múzeumot 1968-ban alapította Dr. Smidt Lajos sebész főorvos, aki hat évtizedes szenvedélyes gyűjtőmunka eredményeként 1400 régészeti leletet, 14 ezer darabos éremkollekciót és több mint 11 ezer történelmi dokumentumot gyűjtött össze. Az orvos-beteg kapcsolatnak köszönhetően a dunántúntúli birtokos nemesekek közül sokan, mint például a Batthyány, Bezerédj, Cziráky, Erdődy család több évszázada őrzött ereklyéit ajándékozta neki. A gyűjteményében Vas megyei régészeti leletek, hadtörténeti- és fegyver-gyűjtemény, pénz- és érmegyűjtemény, orvostörténeti, üvegművészeti kiállítás, antik könyvek, barokk, biedermeier bútorok, viselettörténeti anyag és óragyűjtemény tekinthetők meg. Itt találjuk kiállítva például Aulich Lajos vértanú poharát, Kossuth Hírlapját 1848-ból, a Nemzeti Dal Pozsonyban nyomtatott első példányát, egy 1486-ban nyomtatott bibliát, Munkácsy Mihály pipáját és Széchenyi Istvánné báli cipőjét is. A földszinten pedig az alapító sokoldalú személyiségével lehet megismerkedni a személyes tárgyain keresztül. A múzeumnak helyt adó épület maga is műemlék, mely 1772–73-ban a középkori vár várfalaira, valamint a dél-keleti sarokbástyájára épült. A múzeumudvaron pedig a Szombathelyen 1897-től 1974-ig közlekedő villamos egyik utolsó kocsija látható.

Szombathelyi Képtár

Az 1985-ben megnyílt múzeum törzsgyűjteményében régebbi (17-19. századi) darabokat is őriz, de a művek többsége 20. századi magyar művészekhez kötődik. Az épület 2000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik, amely három, egyenként 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, de vannak kisebb kiállítóterek galériák, amelyek kamara jellegű kiállításoknak adhatnak helyet. A képtár részét képezi a kortárs textilgyűjtemény, amelynek 2500 darabból álló anyaga főként a már 1970 óta Szombathelyhez kötődő textilbiennálék nyomán került a múzeumba.

ELTE Gotthard Asztrofizikai Oberszervatórium

A tematikus csillagászati szakgyűjtemény az asztrofizikai kutatások eszközeit és eredményeit, korunk legújabb csillagászati felfedezéseinek multimédiás szemléltetésével együtt tárja a látogatók elé. Az obszervatórium egész évben ingyenesen látogatható.

Székesegyház - Püspöki Palota

A Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt templom alaprajza latin keresztet formáz, a homlokzatot két karcsú torony fogja közre. Szily János püspök építtette a lebontott vártemplom és várpalota helyén, római maradványokon. A késő barokk korban emelt, ám klasszicista vonásokat is felvonultató székesegyház Hefele Menyhért tervei alapján, 1791-1797 között épült, azonban belső díszítése csak 1813-ra fejeződött be. Méreteit tekintve hazánk harmadik legnagyobb temploma, befogadóképessége 5000 fő. A tornyok magassága 62,5 méter, az épület hosszúsága 80 méter. A székesegyház egyebek mellett arról is híres, hogy itt végezte el 1880-ban Kunc Adolf és Gothard Jenő a Föld forgását bizonyító ingakísérletét.

A szomszédos Püspöki Palota épületét ugyancsak Hefele Menyhért tervezte késő barokk stílusban. A földszinti boltozott kocsibejáróból díszes lépcső vezet a palota legpompásabb termébe, melynek belső terét Anton Maulbertsch freskói díszítik. Földszintjén látogatható a Sala Terrena - az ország első olyan múzeuma, ahol a római korból fennmaradt feliratos kövek kiállítása látható. Ennek falfestményeit Dorffmeister István festette, melyek az ő korában ismert antik római világot mutatják be.

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

Szombathely talán legismertebb ókori építészeti emléke az 1960-as években feltárt Isis istennő tiszteletére épült szentély maradványa. A jelenleg látható, egykori pompájában rekonstruált Iseum 2011-ben tárta ki kapuit a nagyközönség előtt. A 21. század igényeinek megfelelő kiállítótérben megtekinthető az Isis Savaria Otthona című vallástörténeti állandó kiállítás, de emellett gyermekfoglalkoztató, időszaki képzőművészeti, építészeti kiállítások és változatos programok várják a látogatókat egész évben.

Savaria Múzeum

A múzeum régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriz. A régészeti műtárgyak között kiemelkedő helyet foglalnak el a Sé melletti őskori település, és a velemi magaslati település életét bemutató leletek. Az épület alagsorában kőtár mutatja be Savaria római kőemlékeit. Emeleti termeiben a Tájak-Korok-Települések című természettudományi és régészeti állandó kiállítás tekinthető meg. A történettudományi tárgyi emlékek a dualizmus kori Szombathely mindennapjait idézik. Itt őrzik Vas megye népművészeti kincseinek legszebb darabjait. Itt található Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye, de kimagasló példányszámú növény- és rovargyűjteménnyel is büszkélkedhet a múzeum.

Zsinagóga

A Szombathelyi Zsinagóga Magyarország első tornyos zsinagógáinak egyike, melyet Ludwig Schöne bécsi építész tervei alapján 1880-ban építettek. Külső mérete: 23x36 méter. A monumentális, akkortájt modernnek számító zsidó templom stílusa a romantikus és az eklektikus építészeti stílusok elemeit ötvözi. Külső díszítőelemei a keleti világ hangulatát idézik. Külsejét jellegzetessé teszik a sokszögalakú hagymakupolás tornyai, sokszínű téglaburkolatai, csipkézett oromzatai, gótikus ablakai és kis bástyái. A 400 ember befogadására alkalmas és orgonával is felszerelt zsinagóga 1975 óta hangversenyteremként is működik – komolyzenei koncerteknek, rangos rendezvényeknek ad színteret.

Vasi Múzeumfalu

Az 1973-ban megnyitott, és azóta folyamatosan bővülő szabadtéri néprajzi múzeumban a látogató a különböző vasi tájegységekből származó portákon keresztül betekintést kaphat a megye elmúlt két évszázadának paraszti életformájába és építészeti kultúrájába. A lakóházak különböző társadalmi rétegekhez, illetve különböző nemzetiségekhez tartoztak - van szegényparaszti, tehetős paraszti és nemesi porta, valamint a magyaron kívül német, horvát és szlovén lakóházakat és gazdasági épületek is láthatunk, sőt egy pincesor és egy harangláb is ide lett költöztetve. A lakóépületek berendezése is eredeti. A múzeum egyre gyakrabban helyszíne különféle vásároknak, programoknak.

Savaria Történelmi Karnevál

Szombathely leglátogatottabb kulturális-szórakoztató eseménye, Közép-Európa legnagyobb historikus alapokra épülő összművészeti fesztiválja a Savaria Történelmi Karnevál, melynek története évtizedekre nyúlik vissza. Történelmi időutazás, és maradandó élményeket nyújtó fesztivál várja a zene, a színház, a gasztronómia és az igényes szórakozás szerelmeseit.

Egyéb rendezvények:
  • Bartók Fesztivál és Szeminárium
  • Bloomsday
  • Lamantin Jazzfesztivál
  • Mediawave Nemzetközi Film és Zene fesztivál
  • Iseumi Szabadtéri Játékok (opera és musical előadások)
  • Herényi Virágút
  • Márton-napi Vásár
  • Szent György-napi Vásár
  • Savaria Nemzetközi Táncverseny
  • Szent Márton európai kulturális útvonal